Asterix és Obelix

Asterix és Obelix Francia képregénysorozat, amiből az idők során több rajzfilm és nagy mozifilm is készült. Az első képregény 1959 október 29-én jelent meg,amit René Goscinny iró és Albert Uderzo rajzoló készített. Az elkészített filmek a legtöbb esetben igen csak kommerszre sikerültek, meg sem közelítik az eredeti történetek intellektuális szintjét.
A történetek i. e. 50 körüli időkben játszódnak, Julius Caesar uralkodásának idején. Bretagne tartományban, egy kis faluban élnek a főhősök, ami Galliában található. Az egész országot már meghódították a rómaiak, csak ezt az egy falut nem sikerül bevenniük, köszönhetően a druida varázsitalának.
Asterix és Obelix elválaszthatatlan jó barátok. Rengeteg kalandban vesznek részt, általuk megismerhetjük az Ókori világ egy részét, mert a főhősök eljutnak Egyiptomba, Indiába, Görögországba és Amerikába is. A küldetések javarészt veszélyesek, de a varázsitalnak köszönhetően minden esetben győzedelmeskednek. Rendszerint a falujukba visszatérve egy nagy lakoma keretében mesélik el a falu többi lakójának a vicces és veszélyes kalandjaikat.
A történetekben a gallok olyanok, mint a franciák, bátrak, szabadságszeretők, hebehurgyák és zsémbesek, viszont a barátaikért mindenre képesek. Szeretik a hasukat, Obelix kedvence a vaddisznó sült.
A szereplők nevei minden esetben ix-re végződik, a gall nevekhez hasonlóan, viszont ezek szójátékok, nem valódi nevek.

Akikkel találkozhatunk a rajzfilmekben:


Asterix és Obelix - Asterix Asterix és Obelix - Obelix Asterix és Obelix - Mirnixdirnix Asterix és Obelix - Csodaturmix

Asterix

Minden kaland főhőse, alacsony, ennek ellenére rettenthetetlen és vakmerő harcos. Nincs családja, ezért egyedül él a házikójában. Szeret gondolkodni és jó a megfigyelőképessége.

Obelix

Asterix odaadó barátja, elválaszthatatlanok egymástól. Hatalmas termete és ép olyan nagy az ereje is, köszönhetően annak, hogy gyerekkorában megmártózott egy baleset során a varázsitalban, és a hatása nála mindig jelen van. Menhirkészítőként dolgozik a falujában, mindenki megelégedésére. Felfogása egy kicsit lassú, nevezhetjük butának is, viszont a szíve aranyból van. Ki nem állhatja, a testsúlyát emlegetik, ilyenkor könnyen dühbe gurul. A hasát nagyon szereti, kedvence a sült vadkan.

Mirnixdirnix

Obelix kiskutyája, akinek jól forognak az agytekervényei. Asterix szinte minden kaland előtt felhívja Obelix figyelmét, hogy hagyja otthon kutyáját, de ő minden alkalommal magával csempészi. Egy alkalommal ennek nagyon örülnek a főhősök, mert kihúzza őket a csávából.

Csodaturmix

Ő a falu druidája, specialitása a varázsitalok készítése. Rengeteg varázsital titkának a tudója, de a legismertebb az erőnövelő, aminek hatására az azt elfogyasztó 10 perc erejéig az ereje megsokszorozódik. Ennek az italnak köszönheti a falu, hogy a Rómaiak nem sikerül őket meghódítani.
Hirdetés

Asterix és Obelix - Hasarengazfix Asterix és Obelix - Hangjanix Asterix és Obelix - Messesaglix Asterix és Obelix - Sokadikix Asterix és Obelix - Vasökölix

Hasarengazfix

A falu főnökét tisztelhetjük benne, kiváltsága, hogy az emberei egy pajzson hordozzák, amiről igen könnyen leszédül. Nem az esze miatt választották elöljárónak, de szerencsére hallgat a jó tanácsokra, ami sok esetben meg is mentette. Dagidix nevű bátyjával sokszor kérkedik. Felesége ambiciózus asszonyság, aki folyton zúgolódik.

Hangjanix

A falu bárdja. A nevéhez hű zenei tudással. Az előadásait nem képesek végighallgatni, az esetek döntő többségében összekötve és betömött szájjal végzi. Néhány alkalommal azonban hasznát veszik a rettenetes zenei tudásának, sikerül elkergetnie a betolakodókat.

Messesaglix

Lutéciai halat áruló halárus. Megveti azokat, akik a tengerből kifogott friss halakat árulják, mert az nem ellenőrzött minőségű, ellentétben az övével.

Sokadikix

A falu legvénebb tagja, viszont szemrevaló és fiatal asszonya van. Résztvevője volt a régi nagy csatáknak, aminek történeteivel sokszor szórakoztatja a hallgatóságot. Hajlott kora ellenére még most is remek, merész hadfi.

Vasökölix

A falu kovácsa. Hatalmas termetű és izomzatú gall. A halárussal kerül folyamatosan konfliktusba, leginkább innen ismerhetjük.

Asterix és Obelix világa

Asterix faluját a mai Franciaország területén, Bretagne tartományban a tengerhez közel találjuk, de a pontos nevét és helyzetét nem ismerjük, azt az alkotók nem árulták el.
Aqvarium, Babaorum, Bacterium és Petibonum római helyőrség veszi körül, amit az okos légiósok sosem támadnak meg, mert tudják jól, hogy mi vár rájuk akkor.
Sokszor kelnek vízre, aminek során rendszeresen találkoznak kalózokkal, akiket minden esetben elsüllyesztenek.

Oldalunkon jelenleg kettő egészestés rajzfilm található Asterix és Obelix főszereplésével:
Hirdetés
Hirdetés

Szeretnél többet tudni a kedvenc mesehőseidről?

Dr. Bubó életrajza
Ismerjük meg a Mézga családot!
Asterix és Obelix

Hirdetés