Dr. Bubó életrajza röviden

Bubó doktor Ursula

Hősünk egyszerű családi fészekben, szülei tizenharmadik gyermekeként bújt ki a tojásból, két ikertestvére társaságában. Szülei, bár főleg a megerőltető éjjeli műszakban dolgoztak, mégse tudtak úgy megtollasodni, mint a henye páva, vagy a rátarti paradicsommadár. Bizony szürke és sivár gyermekkor várt volna Bubóra, ám minden nehézséget lebíró szorgalma már a fészekben megmutatkozott. Míg szájtáti testvérei kizárólag az anyjuk és az apjuk által összefogdosott rovarok és lárvák elfogyasztására szorítkoztak, addig a kisded Bubó már életének harmadik napján elkapdosott egy tucat muslicát, és öntudatosan kiette a szomszédos pók hálójából a foglyul ejtett legyeket. Így hamarosan kiemelkedett a testvérei közül.
Apja, fiókájának leleményességét látva, korengedéllyel beíratta Bubót a Dalosmadártani Intézetbe, mert fülesbagoly fiát a szép énektanéri pályára szánta. A gyermek Bubó már az első trillaórán torokgyulladást kapott és a kanári kar tanácsára átiratkozott a Bükkodvasi Általánosba. Itt ismerkedett meg Bubó Sólyom nevű osztálytársával, akivel szoros barátságot kötött. A két jó pajtás a középiskolát, az idáziumot is együtt végezte, csak akkor váltak el néhány esztendőre, amikor Bubó az orvosi begyetemre, Sólyom pedig az erdőrakadémiára került. Tanulmányaik végeztével azonban újra összekerültek, és a régi barátság jegyében igyekeztek a közszolgálatban egymás munkáját elősegíteni.
Bubó kitűnő minősítésű orvosi diplomát nyert. Avatásakor a begyetem Boa Constrectora, a közismert kígyógyszerész professzor beszédében a legnagyobb elismerés hangján nyilatkozott arról, hogy tanítványa az általános orvosi tudományok gondos elsajátításán túl lélektani ismeretekben is rendkívüli előrehaladást mutatott. Mint a későbbiekben látni fogjuk, a Constrctor jól ítélte meg Bubó doktor felkészültségét.
A fiatal orvos csak igen kezdetlegesen berendezett rendelővel rendelkezett. Mindössze két műszert mondhatott magáénak: egy fogót és egy fűrészt. A előbbit a szárnyasok fogkezelésére, az utóbbit pedig azért szerezte be, hogy lábüszkösödésben szenvedő kígyók baján amputálással segíthessen. Ám gyenge műszerezettségénél is nagyobb gondot jelentett Bubó doktornak, hogy megfelelő betegellátó személyzetet sem talált. Először egy récét alkalmazott ápolónővérnek, de ez az asszisztencia nyomtalanul eltűnt egy gyomorbántalmakban szenvedő róka vizsgálata alkalmából. Bubó doktor ezután egyszerre két segéderővel próbálkozott. Kis házi laboratóriumába vérvételre a görényt, gégészeti vizsgálataihoz pedig a tükörpontyot alkalmazta. Betegeinek száma ekkor hirtelen a nulla alá csökkent. A görény azonban nem sokáig bírta a rendelő tisztaságszagát, a ponty is vízben hagyta.
Ám a jó szerencse hamarosan gondoskodott megfelelő nővérről. Ursula, a kissé tenyeres-talpas, ám melegszívű, ifjú medvelány, kit anyja ez idő tájt még nem részesített kellő felvilágosításban, ráült a homokban lelt strucctojásra, hogy egy kis bocsnak adjon életet. Az ebből eredő csőr által okozott súlyos testi sértés látleletére kirendelt doktor megismerkedett a csalódott sérülttel.
Mint jeles pszichológus azonnal felismerte Ursulában a rendkívül erőteljes anyai ösztönt, a gondoskodásra való élénk hajlamot, és ajánlatot tett betegének az asszisztensi állás betöltésére. Ursula, aki első látásra szerelemre lobbant a takaros kis orvos iránt, az ajánlatot boldogan elfogadta. E perctől kezdve Bubó doktor nagy problémája rendkívül kedvező megoldást nyert.
Hívebb, odaadóbb asszisztenst nem találhatott volna. A váró megtelt betegekkel, a várakozás azonban ekkor még hosszúra nyúlt. Az első hetekben ugyanis Bubó doktor unos-untalan kirángatta onnét az elsősegélyadási kötelezettségre. Az erdőben ekkor még igen gyenge lábakon állt a közbiztonság. A fészekrablások, vérengzések és egyéb erőszakos bűncselekmények szintpercenként követték egymást. Nagyot változott azonban a helyzet, amikor Sólyom, friss csőrmesteri kinevezéssel a tarsolyában, elfoglalta a helyét a csőrszobában. Bár legénység gyanánt csőrmester egyetlen személyt, a lomha mozgású, lassú észjárású, küldöncszolgálatra beosztott Teknőcöt hozta csak magával, már ügyködése legelső napján a javult a közbiztonság.
Megkezdődhetett hát Bubó doktor bravúros diagnózisainak, mesteri terápiáinak hosszú sora, amelyről az alábbiakban nem leplezett rokonszenvvel számolunk be.

Csőrmester Teknőc Ernő
Hirdetés
Hirdetés

Szeretnél többet tudni a kedvenc mesehőseidről?

Dr. Bubó életrajza
Ismerjük meg a Mézga családot!
Asterix és Obelix

Hirdetés