Ismerjük meg a Mézga családot!

Ebben a magyar rajzfilmsorozatban egy átlagos család nem hétköznapi kalandjait ismerhetjük meg. A négytagú család legkisebbje Aladár, aki 12 éves és rendkívüli képességekről tesz tanúbizonyságot, történik, hogy az egész családot egy űrutazásra viszi, vagy éppen a 30. század beli rokonával veszi fel a kapcsolatot (MZ/X). Ez utóbbi kalandok jól indulnak, de a végére mindig bajba keverednek a hozzá nemértésük révén, ilyenkor lép színre Aladár és menti meg az egész családot.
Aladár gyermekkorát a szigorra törekvő apja (Mézga Géza) nehezíti, de ott van még az anyja is, aki jólelkű, de gyenge idegzetű (Mézga Gézáné lánykori nevén Rezovits Paula), valamint Kriszta, aki tiszta gyagya, a nővére és az ő kandúrja (Maffia). Aladár egyetlen barátja (Blöki), aki odaadóan követi mindenhova és még a kísérleteiben részt vesz, ha szükséges. Feltűnik még a mindig mérges szomszéd is a rajzfilmekben (Máris).

A Mézga családról egy kicsit részletesebben:


Mézga Géza Paula Mézga Kriszta Mézga Aladár

Mézga Géza

A család fenntartója, a sorozat egyik főszereplője. Bérelszámolóként dolgozik, de a munkahelyéről sokat nem tudunk meg. Géza törekszik a kemény szigorra – ez a legritkább esetben sikerül neki – rendkívül kétbalkezes, egy kicsit ügyefogyott. Szereti a hasát és a jó szivarokat, ez utóbbival feleségét sokszor sikerül felidegesítenie.

Paula

Mézga Géza hitvese, családanya, két gyermekét neveli. Szeret uralkodni a férje felett, gyakran lehordja a sárga földig, ilyenkor nem fukarkodik a cifra jelzőktől sem. Szeret panaszkodni, folytonosan kevesli a család pénzét, szeretne egy másik osztályba tartozni. Ennek ellenére a családtagjai mellett minden esetben kiáll. Az első részekben a végén mindig az első szerelmét emlegeti, mindig úgy fejeződik be az epizód, hogy "Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!". Ez azonban a harmadik részben már nem igaz, ott éppen az ellenkezőjét mondj, "Soha nem akarom hallani ezt a nevet."
Lánykori neve Rezovits Paula, rokonsága a Balaton környékén él, pontosabban Kecerakoncán. Egyszer láthatjuk őket, amikor a Mézga család egy esküvőre érkezik ide.

Kriszta

A család nagyobbik gyereke, szeret gitározni (csak éppen nem tud). Aladár szereti Krisztát a gitárjával bosszantani, folyton eltöri. Kedvence Maffia a kandúr. Megtudhatjuk róla, hogy az értelmi képességei igencsak kicsinek nevezhetőek, szándékosan bukik meg az iskolában. Szereti a cinikus megjegyzéseket, de rajta kívül ezeket senki nem érti, ezért csak ő szokott rajta vihogni, amit viszont nagyon sokszor halhatunk a rajzfilmek nézése során. Aladár szerint "vizes agyú", vagy "hiszti Kriszti", bár egyszer feltűnik neki, hogy álmában tud értelmesen is beszélni.

Aladár

A Mézga család legifjabb tagja. Külön szobában lakik, ahol nem szereti, ha a családtagjai megjelennek. Szeret kísérletezni, szeret új dolgokat megalkotni. Ezeket legtöbbször az apja dolgaiból készíti, amihez nem kér engedélyt, ezért sokszor lehordja. Így alkotja meg azt a különleges rádiót is, aminek segítségével kommunikálni tudnak a 30. század beli rokonnal, akinek a visszaküldött szerkezeti adják az első sorozat témáját. Kriszta csak "lüke Aladárnak" hívja az öccsét, annak ellenére, hogy sokat segít neki a házi feladatok megoldásában. Ők ketten sokat civódnak, ennek rengeteg humoros percet köszönhetünk.
A második sorozatnak Aladár a főszereplője. Ebben egy felfújható űrhajó segítségével, éjszakánként mindenféle kalandos utazást tesz. Állandó útitársa Blöki, aki ezekben az epizódokban beszélni is tud, MZ/X-nek köszönhetően. Az űrhajóját Gulliverklinek nevezi és egy hegedűtokban tartja.
Máris szomszéd MZ/X"" Blöki Maffia

Máris szomszéd

Máris Ottokár régész és legnagyobb szerencsétlenségére Mézgáék szomszédja. Gyakran keresik fel őt a szomszédok, ha valamire szükségük van, ami a legtöbb esetben a pénz. Goromba és mogorva, de szinte mindig segít a családnak.
A harmadik sorozatban együtt mennek a világ körüli útra, amit igen hamar meg is bán.

MZ/X

Mézga Géza köbükunokája, aki a 30. században él. Akkor már újmagyarul beszélnek, amit a családból csak Aladár képes megérteni. Az első sorozatban az Aladár által épített rádió adó-vevő készülék segítségével és az MZ/X-nél lévő idő-kibővítő készülék segítségével tartják a kapcsolatot. A rajfilmsorozat epizódjaiban Öcsinek nevezik. Géza és Paula minden részben (az első sorozatban) egy különleges kívánsággal állnak elő Öcsi felé, amit ő teljesít is és a fényposta segítségével küld el nekik. Egyszer egy űrhajón MZ/X ellátogat a 20. századba, de gyorsan visszafordul, ezért a Mézga család és MZ/x soha nem találkoznak személyesen. Az utolsó epizódban az Aladár által épített rádió megsemmisül, ezért a rádiókapcsolat is megszűnik vele.

Blöki

A Mézga család házi kedvence, egy fehér szőrű pásztorkutya. Az MZ/X-el tartott rádiókapcsolatban elengedhetetlen szerepe volt, ugyanis ő szolgáltatta a földelést. A 30. századi rokonnak köszönhetően az Agy gyanta című epizódban képes beszélni, Maffiával egyetemben. Később Géza túladagolja a szert, ezért Blöki dührohamot kap, ezért léállnak a szerrel.
A második sorozatban Aladárral ők a főszereplők, az űrutazásokban, itt megint tud beszélni, de erről többet nem tudhatunk meg. A Vakáción a Mézga család című sorozatban Blökivel nem találkozunk.

Maffia

A családi kedvenc, akit főleg Kriszta szeretget. Csak egyszer szólal meg az Agy gyanta című epizódban, többé nem halljuk a hangját, csak a nyávogását. Ugyan úgy bosszantják egymást
Blökivel, mint Kriszta és Aladár. A Mézga Aladár különleges kalandjaiban nem szerepel, viszont a harmadik sorozatban ismét feltűnik, együtt utazik a családdal.


Néhány emlékezetes szólás a rajzfilmekből:
"Egy forintért megmondom" - Aladár a tolmácsolásért kért járandósága
"Valamit elfelejtettem...Ja, igen! Az ablak!" - A fénypostán érkező kütyük, hogy ne törjék be az ablakot, azt ki kéne nyitni. Ezt azonban rendszeresen elfelejtik...
"Küld fény post" - Küldöm fénypostával, újmagyarul.
"Kapcs ford" - Kapcsolok fordításra, újmagyarul. MZ/X mondja, mielőtt a gondolatátvivő kézi készülékre kapcsolna.
"Anya, szólj rá!" - Kriszta mondja, amikor Aladár idegesíti.


Hirdetés
Hirdetés

Szeretnél többet tudni a kedvenc mesehőseidről?

Dr. Bubó életrajza
Ismerjük meg a Mézga családot!
Asterix és Obelix

Hirdetés